"Loading..."
  • Ελαιοτριβείο.των.Εγγαρών.

Το Ελαιοτριβείο των Εγγαρών

Το δένδρο της ελιάς αποτελεί σύμβολο όλης της Μεσογείου, και όχι άδικα. Είναι συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή αλλά μπορεί να πει κανείς με την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής. Έτσι τα αγροτικά-ταπεινά αυτά κτίρια, που στην λαϊκή γλώσσα ονομάζονται λιοτρίβια, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Τα καταγεγραμμένα παλαιά ελαιοτριβεία της Νάξου ανέρχονται περί τα 90. Αρκετά από αυτά δεν σώζονται ή έχει μετατραπεί η χρήση τους (κατοικίες).

Τα περισσότερα βρίσκονται στην κεντρική και ορεινή Νάξο, μια και η παραγωγή ελαιόλαδου εκεί ήταν μεγαλύτερη. Στην πεδινή Νάξο το ελαιοτριβείο ονομάζεται "τρυ(γ)ός" ενώ στην ορεινή "φάμπρικα". Το παρόν ελαιοτριβείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού των Εγγαρών επί του βασικού οδικού άξονα εύκολα προσβάσιμο. Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1884 σύμφωνα με μαρτυρίες με την ένδειξη του πιεστηρίου του, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής είναι πολύ παλαιότερο, πιθανόν να υφίσταται από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Olive press museum
Χρονολογειται απο το 1884 Στις Εγγαρες Ναξου

Σημερινή ιδιοκτήτρια είναι η Νικολέτα Αντ. Λιανού και έχει αποκατασταθεί πλήρως από τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Σπ. Πρωτονοτάριο. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Πρόκειται για πετρόκτιστο κτίριο 100,00m2 αποτελούμενο από δύο χώρους, τον παραδοσιακό με όλα τα τμήματα παραγωγής ελαιόλαδου (λεκάνη με κύλινδρο κολουροκωνικής μορφής, πιεστήριο, μαγγάνι) καθώς και ένα δεύτερο χώρο με έκθεση προϊόντων ελιάς. Προσφέρεται επίσης οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την διαδικασία παραγωγής.

Λενε για μας

Κριτικές επισκεπτών μας

“Εξαιρετική προσπάθεια για να διασωθεί ο παλαιός τρόπος παραγωγής του λαδιού. Φιλικότατο προσωπικό, αξίζει τον κόπο να κάνετε μία στάση και να θαυμάσετε αυτήν την προσπάθεια.”

  nikos-chios Χίος

“Μια παραδοσιακή διαδικασία, όπως είναι η εξαγωγή λαδιού από τις ελιές, παρουσιάζεται σε έναν μοντέρνο χώρο από ανθρώπους με μεράκι και όρεξη. Ενδιαφέρουσα ξενάγηση και ωραία εκθέματα. Υπάρχει και κατάστημα αναμνηστικών αλλά και προϊόντων λαδιού κλπ. Εφόσον βρεθείτε στις Εγγαρές, αξίζει μια επίσκεψη!”

  George P Greece

“ο Μουσείο Ελαιοτριβείο της Νάξου είναι ένα εξαιρετικό εγχείρημα, που πρέπει να επισκεφτείς! Όταν μπαίνεις στο Μουσείο ξεκινάει η ξενάγηση η οποία είναι πολύ καλή και δεν κουράζει τον επισκέπτη! Αργότερα η κυρία που έχει το Μουσείο προσφέρει προϊόντα λαδιού για να δοκιμάσει ο επισκέπτης!”

  Zeta K Pefki, Greece

“Αν πάτε στις Εγγαρες Ναξου αξίζει να επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο αυτό που συμβολίζει την εξαιρετική προσπάθεια των Εγγαριτων να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους.”

  tsili11 Kavala, Greece

“Κάτι διαφορετικό στην Νάξο...Με επαρκείς(όχι βαρετές) πληροφορίες για τα εκθέματα και την χρησιμότητα τους. Ένας χώρος καθαρός και όχι παραφορτωμένος που σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι σε ένα οικείο και γνώριμο μέρος... Μπορείς να καθίσεις και έξω να απολαύσεις τον καφέ σου στον οργανωμένο χώρο με τραπεζάκια που διαθέτει.”

  sevifwka13 Crete, Greece
Lonely Planet
Green Traveller
Tripadvisor
The Guardian
Inspirock